Over ons

Wie, wat & waarom Bloeiend Landlust?

Bloeiend Landlust is in bloei gegaan op 21 Juli 2018. Francesca van Gaalen heeft de winkel gestart uit de overtuiging dat Landlust een prachtige plek is om mensen uit te nodigen tot verbinding en inspiratie.

Nu denkt u misschien.. een winkel die wilt verbinden? Ja ook met een winkel kun je veranderingen doorvoeren. Door met liefde en aandacht te werk te gaan en een ‘klein maar fijn’ winkeltje te zijn, geloof ik dat je mensen een stukje aandacht en liefde meegeeft. Zo onderscheiden we ons van de grote supermarktketens en supporten wij als winkel de boeren/makers uit het Groene Hart, want “Alles wat je aandacht geeft groeit”.

Bloeiend Landlust gelooft in een bloeiende toekomst, waar het positieve bekrachtigd wordt om zo ieder de mogelijkheid te geven tot opbloeien. Vanuit deze gedachte wil ik de verbinding tussen natuur en mens versterken.

Boerderij geschiedenis

Bloeiend Landlust is gevestigd op boerderij Landlust. Dit is een boerderij van ongeveer 400 jaar oud en behoort daarom tot de rijksmonumenten van Nederland. Zie de link voor foto’s van de boerderij in 1968 en 1980 (zie http://rijksmonumenten.nl/monument/7495/hoeve-landlust/alphen-aan-den-rijn/). Aan de hand van de bouwstijlen is de boerderij tussen 1625 en 1675 gebouwd. De boerderij is van oorsprong een ‘Lang gevel boerderij’ en heeft een rieten dak.

Familie geschiedenis op Boerderij Landlust

Na veel grootgrondbezitters is de boerderij in 1843 in handen gekomen van C. Voorbij, die hoogstwaarschijnlijk deze boerderij de naam ‘Landlust’ heeft gegeven. Zijn zoon A. Voorbij trouwt met J. Oudshoorn en hun dochter K.A. Oudshoorn trouwt in 1885 met mijn overgrootvader C. van Gaalen. In 1948 wordt de boerderij overgenomen door mijn opa L. van Gaalen die hier samen met mijn oma de boerderij runde.

Voorheen werd er altijd Leidse kaas gemaakt door de boeren op de boerderij, maar naar zeggen is mijn oma gestart met het maken van Goudse kaas. Deze kaas verkocht zij vanuit het kelderraam.

In 1983 neemt mijn vader het werk van zijn ouders over en zet het bedrijf voort. In 1992 trouwt hij met mijn moeder, Maria.

Vanwege de enorme drijfkracht, doorzettingsvermogen en liefde voor het vak hebben mijn ouders het bedrijf eigen gemaakt. Mijn moeder had altijd het volle vertrouwen en geloof in biologisch-dynamisch boeren: werken met de kringloop van de natuur, in evenwicht met de natuur. Samen hebben zij daarom het bedrijf omgeschakeld naar biologisch in 1996. Met deze stap vooruit hebben zij hun eigen merknaam voor hun Goudse kaas ontwikkeld, de nu welbekende ‘Wilde Weide kaas’. In deze tijd heeft mijn moeder ook de Landwinkel Landlust tot leven geroepen, waar zij begon met het verkoop van eigen erf kazen, melk, biest, vlees en streekproducten.

In 2008 vind er een enorme verhuizing plaats van het bedrijf naar Noordeloos*, waar mijn ouders het bedrijf hebben voortgezet in een nieuw jasje. In dit jaar wordt de winkel overgenomen door oud buurmeisje T. Brouwer die de volgende tien jaar met veel plezier en liefde de Landwinkel doorzet.

*Wilt u meer weten over hoe het bedrijf er nu uit ziet? Bekijk dan even de website http://kaasboerderij-noorderlicht.nl/

Mijn verhaal

Als kind had ik het voorrecht op te groeien op deze prachtige boerderij. Mijn ouders hadden zo’n 60 Blaarkop koeien , 70 vleesvarkens, wat schapen en ik had vooral heel veel katten. Mijn ouders maakten kaas en mijn moeder deed daarnaast de winkel, toen nog Landwinkel Landlust, waar zij voornamelijk hun beroemde Wilde Weide kaas verkochten.

In 2008 zijn we als gezin en bedrijf verhuisd naar de Alblasserwaard in verband met de bouw van de Maxima brug.

Gedurende de 10 jaar daarna was ik vooral druk met opgroeien en jong zijn. De natuur vond ik minder belangrijk en besteedde daarom ook minder aandacht aan haar. Tijdens mijn studies in Den Haag en Amsterdam was ik altijd zoekende naar creativiteit, diversiteit in mensen, gezelligheid en internationale aspecten. Door in de stad te wonen en verder verwijderd te zijn van de natuur, werd ik door haar op mijn schouders getikt om haar weer op te komen zoeken.

Zo ben ik een jaar gaan reizen door Nieuw-Zeeland om (op)nieuw contact te kunnen maken met de natuurkracht. In dit jaar ben ik mijzelf tegen gekomen en heb ik geleerd dat wij als mens onderdeel zijn van de kringloop van de natuur. Of we het willen of niet, de natuur zal je altijd blijven opzoeken tot je het wel gaat begrijpen, omdat zij zoveel van ons houd.

Deze ontwikkeling heeft mij wakker geschud en mij tot het besluit laten komen om terug te keren naar mijn geboortehuis. Na 10 jaar in de winkel te hebben gestaan nam Tineke in juli 2018 afscheid van de winkel en ben ik onder de nieuwe naam Bloeiend Landlust verder gegaan.

wilt u meer weten over onze winkel of onze producten?

Wij helpen u graag verder!

Contact